Dél-Franciaország

 

Monaco, Nizza, Antibes, Pont du Gard, Nimes, Arles, Avignon, Aix-en-Provance, Roussillon, Cannes, Grasse, Eze Village

Helló Monaco, helló Cannes!

A Monacói Hercegség, ahol egy pesti lakás árából, már tudsz venni egy wc-t.
Csak hogy tudd, mihez viszonyítsunk: 2010 legdrágább helye Monaco.
12,1 millió forint/m2-es átlagár jellemzi, de a legjobb helyeken persze ennek többszörösét is elkérhetik a házakért, lakásokért.
Cannes a másik gazdag város, ahol az élet maga egy fesztivál.

Helló Nizza, helló Nimes!

Nizza a Cote d’Azur fővárosa álomszép!
Városnéző sétám a Garibaldi és a Massena téren rendkívül izgalmas volt. Nizzaban a világon elsőként épült olyan villamosvonal, amelyen a járművek végig tárolt energiával járnak minden megállóközben.
Nimes, Franciaország ‘Rómája’! Igen, nem véletlen, mivel a legépebben fennmaradt műemlékek találhatóak itt.

A Pont du Gard és Avignon!

Kora reggel érkeztünk meg, de a nap már oly erősen tűzött, hogy nehéz volt jó szögből, igazán szép látványt nyújtó képet lőni. Ennek ellenére a Gard folyón átívelő vízvezeték, mely a világörökség részét képezi, lenyűgöző volt. Tudtak ezek a rómaiak!
Avignonban a Pápai palota pedig monumentális, számomra félelmetes, és nyomasztó.

Roussillon és egy közeli olivafarm

A francia község Roussillon, csodálatos vörös szikláiról és okker kőbányáiról híres. Az okker egy természetes festék, amely olyan anyagból származik, ami vas-oxidot tartalmaz, és amit már az őskorban is használtak festékként. Az okkert továbbá házak, ruhák, és testek festésére is felhasználták. Az okkerlerakódás természetes vörösesbarna színárnyalatba borítja az egész falut. Az épületek homlokzatának színárnyalata a világos sárgától a sötét vörösig változik. Franciaország egyik legszebb falvaként tartják számon.

Grasse és Aix-en-Provance

Grasse a parfümgyártás fővárosa. Megismerhettem, hogy a virágszirmokból, hogyan lesz esszencia és beléphettem a trezorba, ahol fenemód drágán, de meg is vásárolhattam volna az ott gyártott parfümöket. Végig illatoztam mind, és igazán egyik sem volt kedvemre akkor. Pár óra elteltével, miután már szánhattam.bánhattam, hogy nem vettem egyet sem, életem legfinabb illata illatozott rajtam. Egy másik igen szép városa Dél-Franciaországnak Aix-en-Provance. A város ódon utcái, terei, szökőkutjai, palotái párizsi hangulatot idéznek.

Eze Village

Egy csöppnyi báj a hegy tetején és képzeljétek el, mindössze 10 család lakja.
Egy mesefalu, gyönyörű egzotikus kaktusz kerttel és valami pazar kilátással a Cote d’Azur-ra.
Kedves kőházak -melyek megszólítanak- sorakoznak az utcáin, egymás mellé szorosan simulva, ici-pici ablakokkal, a házak bejárata mellett üzletekkel, kávézókkal, árkádokkal.
Szűk pirosköves utcái magával ragadóak.
Ide születni kell álmodozónak, festőnek, írónak vagy filozófusnak, mert ihletet ad a hangulata.
Pár hetet szívesen eltöltenék itt…

Felveheted velem a kapcsolatot

hello@eletem-kepekben.hu